Oplæg

Tips og tricks til aftenens indhold

Det gode oplæg

Det gode oplæg er kort (10-15 minutter) og tager udgangspunkt i Bibelen eller et trosrelateret emne, der lægger op til samtale. Det gode oplæg kan perspektiveres til levede erfaringer eller konkrete udfordringer ved at praktisere troen i hverdagen. Oplægget indeholder gerne nogle diskussionsspørgsmål, der konkretiserer samtalen, så den ikke bliver for flyvsk og teoretisk. Formålet er at skabe dialog omkring tro, tvivl, trospraksis, Bibelen m.m. og at lade alle i gruppen komme til orde. Når vi deler åbent og ærligt, kan vi lade os inspirere af andres forskellige erfaringer og tilgange til tro og være med til at opmuntre og styrke hinanden i troens vandring og kald.

‘Det gode oplæg’ – forslag til opbygning:
– Bibeltekst
– Egne refleksioner
– Eksempler fra eget liv eller konkretisering
– Stil åbne og konkrete spørgsmål, der lægger op til diskussion

Videooplæg

Vi har her fundet en godtepose af videoer som er velegnede til brug i en netværksgruppe-sammenhæng. At se en video-undervisning eller refleksion, kan være en rigtig fin afveksling fra et klassisk oplæg.

For at sikre at det stadig bliver personligt og vedkommende for folk i gruppen, så sørg for selv at se filmen først, og overvej spørgsmål til efterfølgende samtale. Der er masser af hjælp at hente i ekstramaterialet til videoerne.

Alle film er engelsk, så vær sikker på, at alle i din gruppe kan følge med.

The Bible Project

The Bible Project er et fantastisk projekt, der har sat sig for at forklare bibelen på en simpel måde, så alle kan forstå det. Det gøres gennem en række små animerede videoer, der forklarer baggrund og mening bag en stor del af bibelens bøger. Der er desuden en masse tema-videoer som “Heaven + Earth”, “The Kingdom”, “The Covenants”, “Holiness” m.fl.

Der følger studieguides med til hver video, så det er nemt at bruge i en netværksgruppesammenhæng. Der er noget at hente for både “nye” og “gamle” bibellæsere.

Simply Jesus

Er et forum, som ønsker at formidle Jesu liv og lære – uanset kirkeretning. Som de skriver på deres hjemmeside:

“Simply Jesus indbyder folk af enhver art – de religiøse og de ikke-så religiøse, rige og fattige, unge og gamle – til at engagere sig i undren og meningsfuld samtale omkring Jesus af Nazaret i håb om at hans liv og hans veje vil inspirere til forvandling i vores liv, vores samfund og vores planet”.
Én af initiativtagerne bag Simply Jesus, er Carl Medearis, som er fra Vineyard og som Vineyard Norden har haft på besøg flere gange.

Hver måned findes en ny video af 10 minutters varighed med tilhørende spørgsmål og desuden et forslag til en nem middag.

The prayercourse

Er et lavpraktisk “bønnekursus” i 6 dele, som tager udgangspunkt i Fadervor. Filmene varer ca. 12-15 minutter og er med Pete Greig fra HTB i London, som også står bag det kendte Alphakursus.

Alle 6 film ligger til fri afbenyttelse på Prayer Courses. Man skal oprette en (gratis) profil på siden for at se filmene, men så får man til gengæld også adgang til guides og cheatsheets med forslag til hvordan man gennemfører en aften.

Find kurset online og læs mere om det verdensomspændende bønnenetværk 24-7 Prayer:

Lectio Divina

Lectio divina er latin og betyder “guddommelig læsning” eller “hellig læsning” og er en spirituel praksis, der har været brugt i over tusind år. Det blev oprindeligt praktiseret af munke, der tilbragte en stor del af deres dage med at bede og læse Skriften. Under læsningen bemærkede de, at det til tider syntes individuelle ord, sætninger eller vers at springe ud af siden med en særlig personlig betydning. Har du haft den samme oplevelse? Disse specielle ord eller vers kan give en følelse af opmuntring, trøst, taknemmelighed eller overbevisning, der ofte gælder i nuværende situationer og kan bringe os tættere på Gud.

Lectio divina er en intim måde at kommunikere med Herren på. Alt for ofte i bøn og tilbedelse taler vi med Gud, men giver ham ikke en chance for at kommunikere tilbage til os. Lectio divina bruger Guds egne ord for at føre en personlig samtale med ham. Det fungerer også rigtig godt i en netværksgruppe-setting og kan hjælpe til at forstå, hvordan man kan læse bibelen på og høre Guds stemme i ens liv.

Læs guiden til netværksgrupper her.

Få også inspiration til:

Go top